morskie pędraki raz

kolejny przepis który może uratować niejedno popołudnie czy wieczór – orientalne, szybkie, lekkie danie, którym można uraczyć niespodziewanego gościa lub po prostu zrobić dobrze przez usta swojej drugiej połówce

do przygotowania potrawy potrzeba dosłownie kilku składników, dwóch garnków (a najlepiej garnka i patelni) i 2 butelek wina białego najlepiej

przygotowanie:

szczęśliwy ryż – 1:2 ryżu i wody, pod przykryciem, na małym ogniu, aż wciągnie całą wodę, potem zostawiam pod przykryciem żeby doszedł (stąd szczęśliwy)

krewetki – na patelni rozgrzać olej, wrzucic drobno posiekany imbir i zostawić na chwilę, potem dorzucić szczypiorek i krewetki – jeżeli krewetki były mrożone to puszczą wodę, jeśli nie trzeba troszkę podlać, dodać pieprze cayenne i trochę papryki (pieprz dla smaku, papryka dla koloru), przykryć żeby się wszystko podudiło chwilę, potem odkryć i zredukować

całość robi się bardzo szybko – tyle ile sie gotuje ryż więc polecam bo to smaczny i szybki obiad lub kolacja

..podawać z winem bo wino powoduje, że wieczór z miłego może zmienić się na bardzo miły 😉

Dodaj komentarz