..i co z tą cukinią

patrząc na kształt nasuwa się ostatnio często spotykany w internetach tekst „Anything’s a Dildo If You’re Brave Enough” ..ale będzie to kolejny prze(w)pis z kuchni szybko i smacznie – tym razem bigos z cukinii.. właściwie bardziej leczo.. właściwie nie jest to istotne

korzystając z tego że warzywa są młode, smaczne i w przystępnych cenach można dorzucić je do mięsa i po chwili mieć coś całkiem smacznego..

danie raczej obiadowe.. raczej nie na romantyczną kolację.. no ale nie samymi kolacjami człowiek żyje 😉 to danie raczej z arsenału kuchni studenckiej lub singlowej czyli bardzo dobrze smakuje nawet odgrzewane po 2 dniach

no ale wracam do przepisu

cztery średnie-małe cukinie, albo dwie duże.. na razie dużych nie ma ale będą za miesiąc – też jest smacznie ale trzeba wydrążyć pestki (najlepiej łyżką do lodów) i drobniej pociąć

cztery kiełbasy ..ale jakieś porządne.. nie jakieś marketówy na grilla których cena jest wprost proporcjonalna do zawartości mięsa a odwrotnie proporcjonalna do ilości tłuszczu i chrząstek.. jakieś porządniejsze od prawdziwego rzeźnika

wszystko to tnę na nieduże kawałki

330

duży garnek stawiam na palnik i wlewam olej tak by prawie przykrył dno, potem wrzucam kiełbasę a jak się zacznie rumienić dorzucam cukinię ..całość chwilę trzeba podusić od czasu do czasu mieszając

331

będzie jeszcze potrzebny ajvar, przecier pomidorowy, papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól, olej

ajvaru tak pół słoika, przecieru z 2 łyżeczki.. reszta do smaku

332

wymieszać, jeszcze chwilę podusić i gotowe 🙂 można jeść z ryżem albo pieczywem ..ja to jeszcze lubię popić zimnym kefirem

polecam i smacznego 🙂

..zdjęcia finalnego nie ma bo oczywiście nie mogłem się powstrzymać i zeżarłem zanim zrobiłem zdjęcie

 

 

 

Dodaj komentarz